Styrax benzoe 25g

  • Cena: 25.00 zł
  • Ilość odwiedzin: 403

Opis produktu

Styrakowiec benzoesowy (Styrax benzoin)

Styrakowiec benzoesowy, znany takze pod nazwami Styrax benzoin, loban, onycha oraz benjamin, jest jednym z egzotycznych gatunków drzew, wystepujacych naturalnie na terytorium Poludniowo-wschodniej Azji (glównie Chin i Indonezji). Nalewka produkowana na bazie Styrakowca b. (nalewka z benzoiny), jeszcze ok. 40 lat temu, byla powszechne stosowana w medycynie konwencjonalnej, jako remedium zwalczajace zakazenia górnych dróg oddechowych. Jego zywica byla i jest obecnie wykorzystywana takze w przemysle perfumeryjnym, jako stabilizator i utrwalacz zapachów. Twardniejaca pod wplywem dzialania wiatru i slonca, jest zbierana z charakterystycznych, trójkatnych naciec wykonywanych w pniu drzewa. Posiada przyjemny, waniliowy aromat, przybierajac barwe od blado-zóltej po ciemno-brunatna.



Typowe preparaty i substancje aktywne

Jedynym elementem rosliny Styrax benzoin, wykorzystywanym w medycynie, zarówno naturalnej, jak i konwencjonalnej, jest jego wonna zywica (nazywana guma benzoinowa), zawierajaca m.in. aldehyd benzoesowy, kwas benzoesowy, kwas cynamonowy, styren i kwas wanilinowy. Gume benzoinowa rozpuszcza sie w alkoholu, uzyskujac lecznicza nalewke, lub stosuje sie w przygotowywaniu leczniczych inhalacji.

Styrax benzoe jako kadzidlo.

Piekne lzy Styrax Benzoe, o aromatycznym zapachu. Pobudza umysl. Spalanie ich na wegielkach sprzyja zdrowiu dróg oddechowych (mozna tez wrzucic kamyczek do goracej wody).



Dzialanie gumy benzoinowej

Nalewka produkowana na bazie gumy pozyskiwanej z rosliny Styrax benzoin dziala antyseptycznie, przeciwskurczowo, sciagajaco, wiatro- i moczopednie, wykrztusnie oraz lagodnie pobudzajaco. Stosuje sie ja w leczeniu zapalenia oskrzeli, leczeniu kaszlu, przeziebienia, wrzodów oraz wspomagajaco przy gojeniu sie ran. Benzoes jest stosowany takze przy usuwaniu brodawek (razem z roslina mayapple). Zasadniczo wyróznia sie dwa rodzaje gum benzoesowych: sumatrzanska i syjamska. Benzoes z Sumatry jest stosowany w medycynie, gdy jego syjamski odpowiednik odgrywa wazna role w produkcji kosmetyków i perfum. Guma benzoesowa jest uwazana przez U. S. Food and Drug Administration (FDA), za naturalny smak, dzieki czemu znalazla ona swoje zastosowanie takze w przemysle spozywczym, przy produkcji napojów, deserów mlecznych, slodyczy, pieczywa, zelatyny i puddingów.



Srodki ostroznosci

Gume benzoesowa nalezy przechowywac w wypelnionych do polowy, szczelnie zamknietych opakowaniach, które powinno sie otwierac w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.

Oceń produkt

Recenzje

Brak ocen dla tego produktu. Bądź pierwszy!