Młody jęczmień z uprawy BIO - proszek 200g (Barley Grass)

  • Cena: 69.90 zł
  • Ilość odwiedzin: 320

Opis produktu

MLODY JECZMIEN - proszek

kraj pochodzenia - Niemcy (uprawa ekologiczna)

 

Potocznie nazwany: zielona krwia lub zielonym mlekiem.

Zdzbla jeczmienia z uprawy biologicznej sa delikatne, mlode (ok.7 dni), mocne.

Uprawa biologiczna zapewnia absolutny zakaz stosowania zaprawy nasiennej, pestycydów i herbicydów w czasie wzrostu, a takze zadnych wspomagan chemicznych wysuszajacych i konserwujacych produkt ostateczny. Nie posiada równiez chemicznych srodków zapachowych i koloryzujacych.

Jak zauwazylo wielu lekarzy i specjalistów ds. zywienia, niedobór skladników mineralnych w naszym pozywieniu stanowi glówna przyczyne zlego stanu zdrowia wsród mieszkanców krajów rozwijajacych sie. Kto z nas czuje sie promiennie, zdrowo na co dzien i który czlowiek w podeszlym wieku umiera jedynie ze starosci, a nie z powodu choroby? Ludzie ci nie sa jeszcze chorzy, ale ich uklad immunologiczny jest oslabiony, sa wiec podatni na choroby oraz na nowotwory. Objawem niebezpiecznych deficytów skladników mineralnych moze byc przemeczenie, problemy z koncentracja oraz z zasypianiem. Szczególnie narazeni sa ludzie starsi, którzy zwykle mniej jedza i nie przykladaja wagi do przygotowywania posilków. Szybkie tempo zycia i duzo stresu wymagaja od nas dostarczania zwiekszonej ilosci skladników mineralnych, aby podolac stawianym nam, coraz wyzszym wymaganiom.

Sok lub koktajl ze sproszkowanego jeczmienia to najprawdopodobniej najzdrowszy „fast food na swiecie. Jest przeznaczony dla osób w kazdym wieku. Zdzbla jeczmienia to bogate zródlo chlorofilu, witamin i protein, wystepujace w korzystnych proporcjach. Jeczmien jest jednym z najstarszych i najwazniejszych produktów spozywczych, juz w czasach Chrystusa przypisywano mu wielka wage.

Dzieki bogactwu skladników witalnych, zdzbla jeczmienia sa czesto okreslane mianem rogu obfitosci skladników witalnych i uznawane sa za najbogatszy srodek spozywczy swiata (dr Yoshihide Hagiwara). Koktajl ze sproszkowanego jeczmienia dostarcza dwa razy wiecej wapnia niz mleko, dwa razy wiecej wapnia i potasu w porównaniu z pszenica, 30 razy wiecej witamin z grupy B niz mleko oraz dodatkowo istotna, szczególnie dla wegetarian, witamine B12, równie duzo prowitaminy A, zwanej Beta-Karotenem, siedem razy wiecej witaminy C w porównaniu do równowaznej wagowo ilosci pomaranczy, piec razy wiecej zelaza niz szpinak, jak równiez duze ilosci waznych skladników mineralnych, takich jak: magnez, potas, miedz i cynk. Jednym z bardzo waznych skladników produktu jest witamina B17.

Sproszkowany jeczmien zawiera duze ilosci chlorofilu oraz wiekszosc z niezbednych do podtrzymania procesów biochemicznych witamin, z wyjatkiem witaminy D, która organizm produkuje przy udziale promieni slonecznych. Zielone zdzbla jeczmienia zawieraja miedzy innymi: prowitamine A(beta- Karoten), witamine A (retinol), witamine B1(tiamina), B12, B2(ryboflawina), witamine C, E, K i kwas foliowy. Duza zawartosc skladników mineralnych, takich jak: selen, cynk, magnez, sód, potas, zelazo oraz enzymów. Zdzbla jeczmienia zawieraja aminokwasy: waline, lizyne, leucyne, izoleucyne, fenyloalanine, treonine i metionine. Wyciag roslinny zawiera okolo 40% wysokiej wartosci, dobrze przyswajalnego bialka. Zdzbla jeczmienia zawieraja równiez serotonine i tryptofan - „hormony szczescia".

Jeczmien, z którego otrzymuje sie proszek jeczmienny pochodzi z naturalnych upraw kontrolowanych biologicznie. Rosnie na glebach o wysokiej zawartosci skladników odzywczych, glównie w Australii, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Zbiory prowadzi sie z okazów zawierajacych odpowiednie ilosci substancji odzywczych, nastepnie poddaje sie je procesowi lagodnego suszenia w temperaturze nie przekraczajacej 38 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymuje sie zielony, suchy proszek. Lagodne warunki tych procesów pozwalaja na zachowanie aktywnosci biologicznej substancji zawartych w surowcu, dzieki czemu otrzymuje sie wysoce skoncentrowany srodek spozywczy, który po wymieszaniu z woda przypomina smakiem szpinak lub mlody groszek.

W celu uzupelnienia diety zaleca sie picie 2-3 razy dziennie proszku z jeczmienia (1-2 lyzeczki) wymieszanego w szklance wody lub soku, co najmniej przez miesiac, a najlepiej wprowadzic ten dobry zwyczaj na stale. W okresie szczególnego przeciazenia fizycznego badz psychicznego, mozna zwiekszac zalecane ilosci wyciagu z jeczmienia.

Zawartosc: 100% zdzbla jeczmienia

Przechowywac z dala od dzieci , w ciemnym i suchym miejscu.

UWAGA!!! Mieszanie proszku z jeczmienia z goraca woda powoduje niszczenie wartosciowych skladników czynnych.

 

Stosowanie: 1-2 lyzeczki proszku 2-3 x dziennie, male dzieci 1 lyzeczki 2x dziennie, mieszamy z chlodna, wczesniej przegotowana woda, 30 minut przed jedzeniem. Mieszamy najlepiej porcelanowa lub szklana lyzeczka.1 lyzeczka to ok.1 gram proszku.Napoje z wyciagiem z jeczmienia idealnie nadaja sie dla osób poszczacych i odchudzajacych sie. Mozna je latwo przygotowac w czasie podrózy, w pracy czy podczas treningu. Dla podróznych przygotowano specjalne tabletki w wyciagiem. Aby w pelni wykorzystac wartosc biologiczna napoju ze sproszkowanego jeczmienia, nalezy wypijac go bezposrednio po zmieszaniu.

Termin przydatnosci do spozycia podany na opakowaniu.

Oceń produkt

Recenzje

Brak ocen dla tego produktu. Bądź pierwszy!